Nyhetssidans artiklar

Brödraskapet firar 10-årsjubileum i Stockholm

Brödraskapet firar 10-årsjubileum i Stockholm

Lördagen den 22 januari, firade Sankt Johannes Orden tio år av framgångsrikt arbete i Stockholm. Den högtidliga middagen firades som vanligt i vackra Van Der Nootska palatset i Stockholm. Firandet hålls traditionsenligt under denna period av året, eftersom brödraskapets skyddshelgon, Johannes Döparen, firas under samma period.

Brödraskapet i Stockholm grundades 2013 som en välgörenhetsorganisation. Grundarna var Goran Popov, Toni Čakovski, Dragan Parezanović och Jovica Andonov och tanken var att skapa en plattform av bra och anständiga människor som verkar för en bättre framtid för våra kommande generationer.

Under åren har medlemsantalet ökat rejält och finns nu representerat över hela vårt kungarike.
Utöver de ordinarie medlemmarna i Brödraskapet samlade årets firande många nya och gamla vänner samt representanter för andra organisationer och ordnar.
Efter den högtidliga marschceremonin med införandet av ordens flaggor, hälsades gästerna välkomna av brödraskapets ordförande för år 2022, herr Stevan Filipović. I sitt tal berättade Filipović om brödraskapets arbete under det gångna året och betonade att många av de planerade projekten hade slutförts framgångsrikt. Under tiden har även ett antal nya projekt lanserats.

Efter ordförandes välkomsttal avtackade Brödraskapet den avgående ordföranden med en gåva, och sedan visades filmen ”tio år med brödraskapet”, där de närvarande fick lära sig om Brödraskapets många projekt och evenemang.
Efter filmen var det dags att presentera ordens idrottsstipendium som har delats ut under många år. Idrottsstipendiet leds av Goran Popov och Dragan Parezanovic som även i år delade ut årets stipendium.
Idrottsstipendiet för 2022 tilldelades Sveriges mest framgångsrika karateklubb, Solna Karateklubb, som har haft stora framgångar på både nationell och internationell nivå. Priset ”Iron Man of Saint John” tilldelades Vasil Gocevski för hans idrottsprestationer i triathlontävlingar.
Vinnaren av det prestigefyllda priset, Crystall Award, som delas ut för skådespeleri, film och media, tilldelades den unge skådespelaren Stefan Popov från Stockholm för sina framgångsrika insatser inom svensk film.

Intresset för ordens studentstipendier var i år mer än tillfredsställande. Efter långa samråd valde stipendiekommittén, ledd av Marko Babović och Dušan Topalović, ut tre framgångsrika studenter som tilldelades stipendiet. Årets studentstipendier delades ut till Aleksa Stanković, Kristina Đekić och Stanko Janković. Ett pris delades också ut till studenten Lara Hrstić för hennes akademiska prestationer.


Doktors och forskningsstipendiet JPA presenterades av Doktor Jovan Antovic från Karolinska institutet.
Utöver stipendierna delades även utmärkelser ut till de medlemmar av Brödraskapet som genom sitt arbete och insatser under det gångna året särskilt bidragit till att sprida de principer som Brödraskapet vilar på. Erkännandet tilldelades bland annat till Dušan Topalović och Dragan Parezanović.
För den musikprogrammet stod Aleksandar Simić från Stockholm.

Gästerna bjöds på kulinariska specialiteter och Sankt Johannes utsökta viner som produceras av vingården Kamnik från Makedonien för Brödraskapets behov.

Nästa dag hölls Brödraskapets årsmöte och Goran Popov valdes då till Brödraskapets nya ordförande.