Articles,  Nyhetssidans artiklar

Våra bröder besöker Mähren

Våra bröder besöker underebara Mähren, i Cyrillos och Methodius fotspår.

Goran Popov

I maj månad besökte brödraskapet för första gången vackra Mähren, som är ett område i södra Tjeckien och västra Slovakien. Mähren har många anknytningar till de ”södra slaverna” på Balkan, särskilt inom området kristen historia och kultur. De kända slaviska helgonen Cyril och Methodius kom till Mähren på inbjudan av den Mähriske prinsen Rostislav för att sprida kristendomen på det språk som var allmänt känt för lokalbefolkningen istället för det okända latinska språket som användes av de tyska prästerna. De kom även för att översätta kyrkböcker till det kyrkoslaviska språket.

Utöver besöket i Mähren planerade brödraskapet även ett besök i det så kallade ”Sorbenland” (lusatiska serbiska regionen) i sydöstra Tyskland (Bautzen) och senare Gavrilo Princips fängelse i det ökända Terezinlägret, norr om Prag.

Brödraskapets medlemmar träffades i Bratislava fredagen den 27 maj i det gamla kulthotellet ”Devin”, beläget på Donaus strand nära gamla stan. Under de följande dagarna planerades flera möten och besök till tempel, kända historiska och kulturella platser och naturligtvis bra vinkällare.

Vi anlände till ett soligt Bratislava där våren redan anlänt och det vackra vårvädret följde oss under hela resan.

Under de följande dagarna besökte vi Tempelriddarnas vinkällare i den tjeckiska staden Čejkovice, provade Slovakiens mest kända viner i ”Národný salón vín Slovenskej republiky”, traditionella specialiteter i den största centraleuropeiska restaurangen ”Bratislava Flagship” och besökte många  intressanta turistattraktioner och religiösa byggnader.

I måndags var det dags att återvända till Sverige berikade av goda intryck och nya upplevelser. Vi kan konstatera att Bratislava kommer att finnas kvar i våra minnen och att vi säkert kommer att återvända till denna vackra slaviska stad vid Donau flera gånger.