Nyhetssidans artiklar

Orden firar sin årsdag

Förra lördagen var det återigen dags för Sankt Johannes medlemmar, familjer och vänner, att fira Ordens högtid ivackra och anrika Van Der Nootska palatset i Stockholm. Gäster, från hela Sverige, hade samlats i huvudstaden och det blev en helg att minnas.  

Förra årets restriktioner satte stop för Sankt Johannes högtidliga firande och för första gången i Ordens historia kunde medlemmarna inte fira årsdagen på traditionellt sätt. I stället möttes enbart Ordens medlemmar på en middag och firandet var väldigt begränsat.
Men i år så kunde firandet återigen ta plats i ”palatset” vilket gladde alla våra medlemmar. Kvällen innan hade Orden anordnat en ost & vinprovning i vinkällaren Wijnjas på Kungsholmen som blev mycket uppskattad. Gästerna bjöds på flera goda viner och ett 20 tal förstklassiga ostar. Samma kväll passade även Orden på att fira broder Andonovs födelsedag.

Dagen därpå var det äntligen dags för firadet och förutom vissa mindre förändringar orsakade av restriktionerna så flöt kvällen på i sedvanlig ordning. Den största förändringen var begränsat till kl 23:00 och att varje sällskap fick bestå av maximum 8 personer. För att kompensera för förlorad tid så startade firandet två timmar tidigare i år.             

Gästerna samlades först för ett sittande mingel i försalen till anrika ”Swedenborgssalen” och det var uppenbart att alla som hade samlats såg fram emot att mötas igen efter det långa uppehållet. Gästerna visades till sina bordsplaceringar och den traditionsenliga ”brödraskapsmarchen” startade. Först ut var som vanligt den sittande ordföranden följd av 4 bröder från Ordens råd, bärandes på den svenska och Ordens fana. När marschen avslutats hälsade Ordförande Stevan Filipovic alla gäster välkomna och berättade lite om årets verksamhet. Orden avtackade ordföranden med en fin present som Stockholmsmästarna Čakovskioch Popov lämnade över efter välkomsttalet.

Mästaren i Skåne, Dean Stojanovski, informerade gästerna om Ordens verksamhet i södra Sverige och kommande projekt.
Höjdpunkten på årsdagen, var som alltid, utdelningen av Ordens student, kultur och idrottsstipendier samt doktorsstipendiet J.P. Antovic.
I år hade Orden även samlat stipendiater från 8 föregående år som intervjuades framför gästerna och berättade hur långt de kommit i sina karriärer.
Doktorsstipendiet, som presenterades av Doktor Antovic, gick i år till Aleksandra Stojanovic som tilldelades stipendiet för sitt arbete inom medicinsk forskning. Student och kulturstipendiet gick till Danilo Obradović (doktorand från KTH), Aleksandar Desnica (Handelshögskolan) och Milica Mihajlović från Stockholms Universitet.
Även förra årets stipendiater Jana Petrović, Filip Stojanovski Kutlešovski, Jelena Mišić och Ana Anastasovfick sina pris tilldelade på högtiden.

Gästerna bjöds på en trerätters meny och en samling av Ordens prisbelönta viner. Firandet avslutades kl 23.00 och våra medlemmar drog sig sedan tillbaka för att vila upp inför Ordens årsstämma som gick av stapeln dagen efter.