Nyhetssidans artiklar

Ordens årsdag firas på palatset

I lördags var det återigen dags för Sankt Johannes medlemmar, familjer och vänner, att fira Ordens högtid i vackra och anrika Van Der Nootska palatset i Stockholm. Högtiden firas varje år på en lördag närmast Sankt Johannes döparens dag, d.v.s. den 20 januari enligt den gamla tideräkningen, men i år föll Sankt Johannes döparens dag just på en lördag som inte hänt sedan år 2018.
Gäster, från både Sverige och utlandet samlades i palatset och det blev en kväll att minnas.
Gästerna samlades först för ett härligt mingel i försalen till anrika ”Swedenborgssalen” där de bjöds på en välkomstdrink.

Gästerna visades sedan till sina bordsplaceringar och den traditionsenliga ”brödraskapsmarschen” startade. Marschen utförs alltid av minst fyra fanbärare och först ut var som alltid den svenska fanan följd av ordens ordförande och brödraskapets fanor. Brödraskapsmarschen utförs vanligtvis av ordens rådsmedlemmar och symboliserar brödernas marsch genom livet fullt av utmaningar men även att en broder aldrig marscherar ensam och att han alltid kan räkna med ett stöd från sina bröder.

När marschen avslutats hälsade sedvanligt ordens ordförande (Goran Popov) alla gäster välkomna och berättade lite om årets verksamhet och vilka mål orden har för framtiden. Ordens medlemmar avtackade ordföranden med ett speciellt brödraskapsvin och sedan påbörjades kvällens program.

Orden delade även ut en utmärkelse till Professor Dusko Topalovic för hans projektarbete inom orden.
Årets idrottsstipendium presenterades av Dragan Parezanovic och Goran Popov. Stipendierna gick till landslagsspelarna Ivan Dimic (vattenpolo) och hockeyspelaren Janko Alijevic. Studentstipendierna presenterades av Stevan Filipovic och gick till Nina Dereban, Filip Markovic och Djurdjina Ciric.

Den prestigefyllda utmärkelsen ”The Crystal Award” som delas ut till personer som utmärkt sig inom film och media gick i år till den norska regissören och filmproducenten Branko Dimovic Dimeski för hans filmer ”Dödslägren i Karasjok” och ”33 änglar”.


Orden valde även att utdela utmärkelsen ”Lifelong Achievement” till den 70 årige före detta kommundirektören Miomir Serbinson för hans framgångsrika karriär inom Sveriges kommuner samt stora arbete i många länder för SIDA.

Gästerna bjöds på en trerätters meny samt ordens viner. För musiken stod bandet Acustico från Malmö som såg till att stämningen var på topp under hela kvällen.