Nyhetssidans artiklar

Året som gått

Kära Bröder

2016 nalkas mot sitt slut och vi har flera anledningar att känna oss stolta över året som gått. Sankt Johannes Ordens vision är att arbeta för ett anständigt och humant samhälle och ta ansvar för våra kommande generationer men även visa barmhärtighet till de behövande. En broder har tidigare sagt: ” låt oss utföra goda gärningar, och låt dom cirkulera för alla människor är medlemmar i en stor familj. Varje tjänst eller god gärning vi utför bör vi se som en återbetalning av de tjänster och goda gärningar som andra vid tidigare tillfällen hjälpt oss med.”

Vi har även i år verkat i denna anda och arbetat med flera olika välgörenhetsprojekt. Ordens akademiska stipendier har i år delats ut till studenter över hela Sverige och vi har fått möjligheten att möta många intressanta unga människor på våra svenska universitet. Orden har i år även instiftat ett nytt stipendium som är riktat till högstadieelever på grundskolenivå för att ge stöd i ett tidigt stadium.

Läkarstipendiet ”J.P.A Scholarship” som grundades i december 2015, delas för första gången ut på Ordens nästa årsdag den 21 januari 2017. Stipendiet är unikt och riktar sig främst till läkare som forskar i ämnet trombos och hemostas.

Idrott är alltid ett varmt och välkomnat ämne bland våra medlemmar. Ordens stöd till elitidrottare och idrottsklubbar har även i år varit framgångsrikt och vi kan med glädje framföra att framgångarna hos våra idrottare och föreningar överträffat förväntningarna.

Året som gått har kantats av mycket oroligheter ute i världen, inte minst i mellanöstern där vi sett en humanitär katastrof av bibliska proportioner utvecklas. Våra medlemmar har utfört flera insamlingar och även haft folk på plats för att ge stöd. Det är så klart mycket svårt att nå ut till alla i en så här stor katastrof men vi är ändå förhoppningsfulla att den hjälp som våra medlemmar givit har hjälpt en del människor på flykt. 

I februari genomförde vi för andra året i rad den populära svensk-slaviska folkfesten ”Maslenitza” på Kungsträdgården i Stockholm. Festivalen lockade även i år över 5000 besökare och var en stor succé. Maslenitza har som mål att presentera olika svenska slaviska traditioner och bygga broar mellan Sveriges slaviska befolkning, som i år räknas överstiga en halv miljon invånare, och övriga befolkningen.

Till sist vill vi tacka alla goda människor och företag som i år ställt upp och hjälpt våra projekt. Ni är värda all beundran! Nu välkomnar vi det nya året och önskar er mycket lycka och god hälsa i 2017.

Gott nytt år!