Nyhetssidans artiklar

Vi presenterar vår nya Ordförande

Då var det dags att presentera Sankt Johannes Ordens nya ordförande från Lund, 33 åriga Sasa Farkas. Han valdes till ordförande för en vecka sedan på Sankt Johannes årliga stämma och är den yngsta ordförande i Ordens historia. Sasa är en innovativ och energisk person som under en kort period inom Orden visat prov på bra ledarskap och hängivenhet till Orden. Sasa röstades enhälligt fram och är vald på ett år. Efter stämman gav han en kortare intervju till Ordens hemsida.

Hej Sasa och grattis till ordförandeposten!

Tack så mycket!

Hur känns det att vara Ordens yngsta ordförande någonsin.

Om jag ska vara ärligt så kom utnämnandet som en överraskning och jag känner mig extremt hedrad att vara Ordförande för Sankt Johannes Orden.

Berätta lite om dig själv som person.

Jag är en driven men jordnära person som älskar att lära mig nya saker och hittar drivkraft i att förändra vårt samhälle mot det bättre. Alla företag som jag har startat har haft människan i fokus och det är det som ger mig ett oändligt driv för arbetet, men även privat. Jag tror starkt på långsiktighet och på att alla goda gärningar vi gör återspeglar sig på livet när vi minst anar det.

Din utbildning och vad du arbetar med

Jag har Master i Entreprenörskap vid Lunds Universitet och idag driver jag ApParkingspot Nordic AB som är ett Airbnb för parkeringar enkelt sagt. Vi jobbar med bättre resursutnyttjande, minskad stress vid letande av parkeringsplatser och miljöbesparing. Jag startade min entreprenöriella resa genom att lansera nya produkter inom cykelkorgsskydd i Norden. Tidigare har jag också drivit Gepant som är en plattform där privatpersoner kan donera bort sin pant till lokala idrottsorganisationer samt Swedish Innovation Compass, en plattform som gjorde kartläggning av alla resurser inom svenskt innovationssystem. Jag har också varit VD för Serbian Swedish Business Council som var en länk mellan svenska och serbiska företag när de etablerar sig på respektive marknad.

Jag såg tidigare att du har varit aktiv under din studieperiod samt fått en del utnämningar och priser, kan du berätta lite om dem.

Jag var fakultets ambassadör för Lunds Universitet där vi gick och föreläste för gymnasieelever om fördelar som finns att studera vid svenska universitet. Jag har också varit mentor för Masterprogrammet i Entreprenörskap samt mentor för SoPact (accelerator för sociala innovationer).

Jag vann SKAPA priset för ”framtidens innovatör” som är instiftat till minne av uppfinnaren Alfred Nobel samt fått Leap Frog priset.

Vad har du satt för mål med Orden och vad vill du uppnå det kommande året.

Ett av delmålen är att utvidga vår verksamhet i andra delar av landet, fortsätta bygga organisationen samt organisera flera donations kvällar och en stor årlig Sankt Johannes bal i Stockholm. Vår stipendieverksamhet är en viktig del av Orden och jag skulle gärna se att den breder ut sig ännu mer.

Hur ser du på Ordens huvudsakliga principer som att utföra goda gärningar, barmhärtighet och anständighet.

Barmhärtighet är ett mycket stort ord som skulle ta alltför lång tid att förklara. Att visa medlidande, förbarmande och godhet är några synonymer till “barmhärtighet” eller som det är skrivet “det mest storslagna hos människorna”. Jag tycker att goda gärningar, barmhärtighet och anständighet är grunderna för ett bra liv för varje individ.