Nyhetssidans artiklar

Slavisk folkfest på Kungsträdgården

Maslenitsa 2015

Slavisk folkfest på Kungsträdgården!

Den 15 feb. 2015 bjöd Sankt Johannes tillsammans med Ryska riksförbundet och Serbiska Ungdomsorganisationen på stor folkfest i Kungsträdgården. Den populära festivalen markerar början på fastlagsveckan och har fått sitt fotfäste i många världsstäder som London, Paris, New York och nu även här i Stockholm. Maslenitsa, eller Smörveckan, firas sju veckor före den ortodoxa kyrkans påsk. Man brukar också säga att det är under vinterns sista vecka.  Maslenitsa är den sista veckan som mjölk, ost och andra mejeriprodukter är tillåtna före fastan. Därför är den typiska maträtten blinier (boveteplättar). Det är också sista chansen att festa innan den allvarliga fastetiden tar vid. Man åker kälke och släde (hästarna är prydda med färggranna band), barnen har snöbollskrig. Vid ett stort bål brukar man bränna en halmfigur som symboliserar vintern. Maslenitsa är alltså en slags ryskortodox variant på den katolska karnevalen.

I programmet ingick genuina lekar, sång och dans, hantverksmarknad med souvenirer och sist men inte minst mycket god mat. Besökarna fick smaka på ryska blinier och godis, klassiska serbiska, montenegrinska och makedonska rätter från den stora balkanska kolgrillen som brödraskapet Sankt Johannes hade anordnat och mycket mer. Tillsammans mötte deltagarna våren med glad ringdans.

Vi är oerhört nöjda med festivalen som drog mycket folk och blev en stor succé. Slaverna, som är Europas största folkgrupp, har funnits i Sverige i många hundra år. Den folkgrupp som man i Sverige vanligtvis associerar med Slaver är den så kallade Jugoslaviska folkgruppen som invandrare under 1900 talet. Det finns nu uppåt en halv miljon slaver eller svenskar med slavisk bakgrund i Sverige. Den största folkgruppen är Serber på ca 180 000. Detta är så klart en stor grupp som har lämnat sina spår i det svenska samhället. Att arrangera en slavisk festival mitt i vår huvudstad betyder väldigt mycket för alla oss svenskar med slaviskt ursprung, säger Goran Popov, ordförande i Sankt Johannes.

Folkfesten varade hela söndagen och avslutades enligt tradition med att man brände den stora halmdockan.