Nyhetssidans artiklar

Europeisk premiär av filmen The Weight Of Chains 2

Lördagen den 29 november i Stockholm var det europeisk premiär av filmen “The Weight of Chains 2”, regisserad av den välkände Boris Malagurski. Filmen visades på det Svenska Filminstitutet och intresset var enormt. Filmen är en fortsättning på den kontroversiella dokumentären “The Weight of Chains”, som på ett nytt och realistiskt sätt illustrerar sönderfallandett av forna Jugoslavien, som orsakades av främmande makter. I den andra delen förklarar Malagurski för tittarna varför människor i forna Jugoslavien fortfarande lever under svåra omständigheter och hur man kan lösa problemet. Regissören analyserar kritiskt västvärldens lösning och erbjudande i form av medlemskap i Europeiska Unionen, ökande av immigration och ett neoliberalistiskt ekonomiskt system. Malagurski erbjuder publiken hans egna lösningar som exempelvis att varje individ ska hitta ett sätt att förbättra sin egna livsstandard. Boris Malagurski närvarade på premiären och svarade på tittarnas frågor. Den person som varit mest ansvarig för denna premiär är en man från vårat Bröderskap, herr Jovica Andonov, som engagerat sig i att finansiera produktionen av filmen och som i Bröderskapets ära organiserat filmens premiär i Stockholm. Vi har ställt några frågor för att få hans åsikt om filmen.

Herr Jovica Andonov, hur ser samarbetet mellan er och herr Malagurski ut?

Min första kontakt med Boris Malagurski var när han sökte sponsor för filmen “The Weight of Chains 1”. Jag har stort intresse för politik och historia, vilken är anledningen till att jag var intresserad av att vara sponsor redan innan inspelningen av den första delen av “The Weight of Chains” hade börjat. Trots sin unga ålder så ville Boris Malagurski ta upp flera viktiga frågor och politiska spel i olika händelser och konflikter som ledde till sönderfallandet av forna Jugoslavien. Från och med då har vi varit i kontakt via telefonsamtal, e-post meddelanden och Facebook. Vårat samarbete och vår vänskap utvecklades till att jag blev sponsor när man organiserade filmen i Belgrad, Serbien. Under tiden påbörjade jag en kampanj och såg till att det fanns underlag för att börja filma uppföljaren till “The Weight of Chains”, som hade europeisk premiär i Stockholm den 29 november. Jag kommer alltid att hjälpa till så mycket jag kan för att det är såhär vi kan upplysa och visa hela världen om att händelserna i Jugoslavien var på grund av makter och organisationer från hela världen. Den svart-vita bild som infördes av media kan nu få färg och nyans för att väcka samvete hos människor runt om i världen som har fått fel bild av att serberna var de skyldiga.

Varför valde du att sända Europeiska premiären från just Stockholm?

Som jag nämde så är jag huvudsponsor för filmen och tillsamans med Boris så valde vi just detta datum pga många anledningar. 29 november är datumet Jugoslavien bildades och detta datum firades bland alla jugoslaver. Jag skulle nog säga att datumet fortfarande anses vara en speciell dag och ses som en symbol då båda filmerna har det temat. Stockholm var mest mitt val eftersom Sverige, och naturligtvis Stockholm, spelade stor roll i de händelser som inträffade. Här var det en hel del starka propaganda som inte gav den rätta bilden av de händelser och konflikter som inträffade i forna Jugoslavien. Organisationen av premiären var genombart i Stockholm endast för att det finns en stor diaspora. Människorna blir långsamt en del av det svenska samhället och har viljan och grunden för att försöka visa den andra sidan av myntet. Naturligtvis spelade våran organisation “Saint Johannes” en stor roll i att premiären lyckades. Nu strävar vi allihopa för att se till att så många svenskar som möjligt ser filmen och vi försöker rätta till den förvrängda bilden som serverades under många års tid av främmande makter, avslutar herr Andonov. 

Intervjun utförd av Katerina Andonova