• МИР БОЖЈИ – ХРИСТОС СЕ РОДИ

  “Ете, девојка ќе затрудни и ќе роди син и неговото име ќе биде Емануел“, што во превод значи “Бог е со нас“.(Мт 1,18-25) Со поздравот: Христос се роди! – ние веруваме и се исповедаме дека во Бетлеем се роди Христос, син Божји, по Неговата желба! Да ги отвориме нашите срца денеска, да ги исчистиме и да ги претвориме во прибежиште на Бог, за да може Христос или Емануел што значи “Бог е со нас“, навистина да биде во нашите срца. Денеска и во сите овие празнични денови да бидеме домаќини на Господ Бог. Да го примиме и поздравиме во нашите домови. Нека ве носи кон среќата љубовта Божја и неговата…

 • ГОДИШНИНА НА БРАТСТВОТО

  Во прекрасниот амбиент на ресторанот „Van der Nootska palatset“, сместен во автентичната палата изградена од шведската благородничка фамилија Ван дер Нот, во 1672 година во јужниот дел на Стокхолм, Братството на Свети Јован свечено го прослави својот патрон, Свети Јован Крстител. Покрај редовните членови на Братството, годинашната прослава собра повеќе од 60 пријатели на ова добротворно православно здружение, кое веќе петта година успешно работи низ целото Кралство Шведска. По церемонијата за подигнување на знамето, гостите беа пречекани со топли зборови на добредојде од претседателот на братството, Драган Парезановиќ. Во своето обраќање пред присутните, г-дин Парезановиќ се осврна на работата на Братството во текот на изминатата година, посочувајќи дека многу од…

 • БРАТСТВОТО СВЕТИ ЈОВАН ВО МАЛМЕ

  Братството „Свети Јован“ започна со работа во Малме на почетокот на годината, што е наменето да биде Центарот за братство во јужниот регион на Шведска. Во мај, група членови од Стокхолм дојдоа во Малме за да го прослават, заедно со членовите на Малмe, почетокот на работата во областа и очекувањата беа големи. На церемонијата присуствуваа двајца поранешни и сегашниот Претседателел на Братството, дел од администрацијата и други членови на Братството. По состанокот, се одржа вечера во заедницата. Собир на 23 ноември На 23 ноември, Братството планира празничен собир и закуска во хотелот Крамер во центарот на Малме. На собирот, нашите членови ќе ги информираат гостите за нашата работа и идните проекти…

 • НОВ ПРЕТСЕДАТЕЛ НА БРАТСТВОТО

  На годишното собрание на Братството Свети Јован, кое што се одржа на 30 Мај 2020 година во Стокхолм, е избран нов Управен Одбор и нов Претседател за следната година. На собранието беа презентирани извештајот за работата на братството како и извештајот на ревизорот за минатата година. Високиот Советот на Братството, по прв пат, даде свое мислење за минатиот период како и препораки за иднината на Братството. Членовите се заблагодарија на старата Управа и ја ослободија од одговорноста. Ново избраната Управа се состои од пет членови кои се избрани на мандат од година дена. Братството му се заблагодари на претходниот претседател Саша Фаркаш и избраа нов претседател. Мандатот на Слободан Кутлесовски…